П`ятниця, 29.03.2024, 00:40
Вітаю Вас Гість | RSS

Літературно-мистецький портал Хмельницької ЗОШ №20

Категорії розділу
Дати, люди мистецтва [113]
Нормативно-правова база [3]
Оголошення [7]
Повідомлення про термінову та важливу інформацію
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 112
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2019 » Серпень » 16 » 16 серпня народилися...
23:10
16 серпня народилися...

1557 — Агостіно Карраччі, італійський живописець. Брат Аннібале Карраччі

1645 —  Жан де Лабрюєр, французький письменник, мораліст.

Жан де Лабрює́р, Жан де Лаюрюйєр (фр. Jean de La Bruyère; 16 серпня 1645, Париж, Франція — 10 травня 1696, Версаль, Франція) — французький письменник-мораліст.

Біографія
Народився Лабрюєр 1645 року поблизу Парижа в родині генерального контролера рент Паризького муніципалітету Жана де Лабрюєра. Завдяки матеріальній підтримці свого дядька здобув дуже добру як на той час освіту. З 1665 року навчався в Орлеанському університеті. Успадкувавши чималі гроші, Лабрюєр зміг, за звичаєм того часу, купити собі посаду генерального скарбничого в місті Кан. Посада була своєрідною синекурою, тож Лабрюєр, за власним висловом, зміг присвятити себе «безділлю мудреця».

1684 року, за рекомендацією Боссюе, був прийнятий на посаду вихователя герцога Бурбонського, онука Великого Конде, при дворі якого залишився й після одруження свого учня, виконуючи роботу бібліотекаря. Життя серед придворного блиску давало Лабрюєрові можливість спостерігати розвиток людських пристрастей, породжених гонитвою за земними благами, честолюбством, інтригами, близькістю до «великих світу цього». Цими спостереженнями Лабрюєр скористався для літературних цілей, але в житті він тримався далеко від людей, серед яких змушений був обертатися, і сильно страждав від свого залежного становища в домі Конде. Навчившись відмовлятися від усього та стримувати свої почуття та пориви, він знаходив задоволення лише в читанні та роботі.

Свій життєвий досвід він виклав у формі роздумів, епіграм, коротких портретів. Так поступово виросла доволі велика книга, видати яку він напівжартома запропонував своєму приятелеві, книгареві Мішалле. Останній ризикнув на видання та заробив на ньому близько 300 000 франків. Перше видання книги Лабрюєра з'явилося 1688 року під скромною назвою: «Les Caractères de Théophraste, traduits du grec, avec les Caractères ou les Moeurs de ce siècle». Успіх книги був величезний, і підбадьорений цим автор додавав до кожного нового видання нові роздуми й нові портрети. 1694 року вийшло 8-е, остаточне видання, до якого увійшла промова Лабрюєра, виголошена при вступі до Французької академії, членом якої його обрали 1693 року за підтримки Нікола Буало. Щоправда, це була вже четверта спроба Лабрюєра посісти одне з крісел Академії. Так 1691 року він був змушений поступитися Фонтенелеві, небожу видатного П'єра Корнеля.

«Характери»
«Характери» Лабрюєра — це єдиний твір усього його життя, що складається з 16 розділів. Цілісного світогляду, філософської системи в його книзі немає. Він показує лише смішну сторону будь-якої моди, мерзенність тої чи тої вади, несправедливість певної думки, суєтність людських почуттів. Проте ці розрізнені думки не зводяться до однієї основної ідеї.

В області життєвих спостережень Лабрюєр виявляє витонченість розуміння, відзначає відтінки почуттів та відносин. Багато з його характеристик написані в різкому, саркастичному тоні. Автор, очевидно, багато страждав від суспільних забобон. Тож небезпідставно французький філософ Іполит Тен порівнює його з Жан-Жаком Руссо.

Особливість книги Лабрюєра — портрети: це — цілісні типи та епізоди, сповнені драматизму. Особливо знамениті типи, як Еміра — зарозуміла кокетка, Гнатон — неприємний егоїст, Менальк — роззява, Федон — упосліджений злидар. Усі ці портрети демонструють багату фантазію автора, вміння посилювати характеристики великою кількістю життєвих подробиць, неабияку майстерність та колоритність мови. Сучасники впізнавали в більшості портретів різних видатних людей того часу, і досі історичний інтерес до книги Лабрюєра залишається доволі значним, завдяки точності зображення людей та звичаїв епохи; але ще вище поціновуються її психологічні, загальнолюдські та суто літературні якості.

Лабрюєр вважається першим автором книги, що складається з фрагментів. «Характери» - це, за висловом Ролана Барта, "оригінальне розрізування реального".

1860 —  Жюль Лафорг, французький поет-символіст.

1876 —  Білібін Іван Якович, російський радянський художник-графік, який створив багато ілюстрацій до російських народних казок, билин, казок Олександра Пушкіна.

Іва́н Я́кович Білі́бін (*4 (16) серпня 1876 — †7 лютого 1942) — російський радянський художник-графік.

Навчався в Академії мистецтв у майстерні І. Рєпіна.

Художній талант Білібіна яскраво виявився у галузі книжкової графіки. Білібін створив багато ілюстрацій до російських народних казок, билин, казок Олександра Пушкіна.

З 1907 працював також як театральний художник, оформляючи переважно російські опери («Золотий півник», 1909; «Руслан і Людмила», 1913; «Казка про царя Салтана», 1937). У дожовтневий час Білібін близько стояв до об'єднання «Світ мистецтва» («Мир искусства»). Білібін був учителем відомого українського графіка Георгія Нарбута. Помер у блокадному Ленінграді від голоду.

1884 —  Г'юго Гернсбек, американський винахідник, бізнесмен, письменник, редактор і видавець, засновник першого у світі журналу наукової фантастики «Amazing Stories».

1895 —  Альбер Коен, швейцарський і французький письменник.

1897 — Йосип Дайц, український графік

1920 —  Чарлз Буковскі, американський поет, романіст, новеліст.

1931 — Юрій Старостенко, український маляр, графік і театральний декоратор

1933 — Михайло Романишин, український художник

1968 — Флорін Балабан, румунський бадмінтоніст та художник-карикатурист

Категорія: Дати, люди мистецтва | Переглядів: 615 | Додав: Vchutel | Теги: письменник, сценарист, Хічкок, музикант, режисер, продюсе, оперний співак, поет, співачка, акторка | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі нашого сайту