Четвер, 28.03.2024, 13:36
Вітаю Вас Гість | RSS

Літературно-мистецький портал Хмельницької ЗОШ №20

Категорії розділу
Дати, люди мистецтва [113]
Нормативно-правова база [3]
Оголошення [7]
Повідомлення про термінову та важливу інформацію
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 112
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2022 » Січень » 7 » Література та мистецтво 7 січня
14:39
Література та мистецтво 7 січня

    1929 — вийшов друком один із перших пригодницьких коміксів — «Тарзан».

Тарзан -  вигаданий персонаж, створений Едгаром Райсом Берроузом, вперше з'явився в 1912 у романі "Тарзан, приймак мавп ", а потім в 23 продовженнях. Персонаж виявився надзвичайно популярним і швидко зробив стрибок в інших засобах масової інформації, в тому числі коміксах.

Після появи в “All Story Magazine” 1912 році роману "Тарзан, приймак мавп", Гел Фостер у 1929 році переробив його на комікс. З 1931 року комікс про Тарзана щонеділі публікувався в американських газетах. Упродовж наступних років комікси створювалися різними художниками, у 1954 році мальовані історії про Тарзана з’явились у Німеччині.

 

    1992 — телефонна компанія AT&T випустила перший відеотелефон. Він коштував 1499 доларів.

 

Народились:

    1 р. до н.е. — Ісус Христос — Син Божий, що прийшов на світ за для спасіння людства у християнській традиції.

 

Ісу́с Христо́с (грец. Ἰησοῦς Χριστός, буквально Ісус Месі́я, тобто Помазаник), також Ісус з Назарету (лат. Iesus Nazareus) — центральна фігура у християнстві, згідно із християнським вченням, месія, спаситель та відкупитель людства з ярма гріха. Більшість з тих, хто вважає себе християнами вірять, що це Бог (Бог-Син у Святій Трійці), який втілився як людина, щоб надати людству Спасіння. Згідно з мусульманським віровченням є одним з найбільших пророків.

Ім'я Ісус походить з грецької мови Ιησούς, що в свою чергу є транслітерацією з єврейської ישוע (Ієшуа, Єшуа, Йошуа, або Єгошуа) і означає «Ягве є спасінням», «Сущий є спасінням», «Життя є спасінням». Друга частина імені Христос — слово яке вказує на характер місії Ісуса з точки зору християнства. Грецьке слово Χριστός є переклад івритського משׁיח (Машіах) чи арамейського משיחא (Мешіха), тобто Месія і означає «помазаник». Епітет «помазаник» вживався в стародавньому Ізраїлі по відношенню до пророків, священиків і царів. Вхід царів на трон і священиків на служіння відбувалося в Ізраїлі через урочисте помазання єлеєм. Спочатку «помазаними» називали пророків і священиків, а після встановлення монархії в Ізраїлі слово «помазаник» почали вживати і стосовно царів. Юдейські пророки, що сповіщали пришестя царя з роду Давида, «помазаника», який буде одночасно священиком і царем та виконає все те, що Ізраїль очікує від істинного Царя світу. Таким чином переклад з грецької грец. Ἰησοῦς Χριστός — Ісус Помазаник, що означає Месія. Отже, Христос - не і"мя, а статус, який отримували в зрілому віці вибрані Богом пророки, священники та царі. Після народження Вифлеємському Хлопчикові було дане лише Ім"я Ісус, тому спочатку Його називали Ісус, син Йосипа, Ісус з Назарету, Ісус Галилеянин. Статус Христос - Пророк (Син Бога) Він отримав і розпочав це служіння після хрищення в р.Йордані у віці 30 років (Луки 3 розділ). Статус Христос - Первосвященник Він отримав і розпочав це служіння після Воскресіння, вознесіння і вступу в Небесну Святиню (Євр.8:1). Статус Христос - Цар Він отримає і виконуватиме це служіння після виходу з небесної святині. Ісус Христос царюватиме вічно (Об.11:15)

    1501 — Григорій XIII, Папа Римський, який запровадив у всіх католицьких країнах григоріанський календар.

    1859 — Еліезер Бен-Єгуда (Лейзер-Іцхок Перельман), єврейський філолог, лінгвіст, громадський діяч.

    1899 — Степан Щипачов, поет.

    1899 — Франсіс Пуленк, французький композитор.

    1925 — Джеральд Даррелл, англійський натураліст і письменник.

Дже́ральд Ма́лкольм Да́ррелл (англ. Gerald Durrell; *7 січня 1925 — †30 січня 1995) — британський вчений-зоолог, засновник Джерсійського тресту збереження диких тварин, письменник-анімаліст, молодший брат Лоуренса Даррелла.

Джеральд Даррелл народився в 1925 році в індійському місті Джамшедпур. За свідченням родичів, вже у дворічному віці Джеральд захворів «зооманією», а його мати навіть стверджувала, що його першим словом було не «мама», а «zoo» (зоопарк).

У 1928 році після смерті батька сім'я переїхала до Великобританії, а п'ять років потому — на запрошення старшого брата Джеральда Лоуренса Даррелла — на грецький острів Корфу. Серед перших домашніх вчителів Джеральда Даррелла було мало справжніх педагогів. Єдиним винятком був натураліст Теодор Стефанідес (1896—1983). Саме від нього Джеральд отримав перші пізнання із зоології. Стефанідес не раз з'являється на сторінках найвідомішої книги Джеральда Даррелла — роману «Моя сім'я та інші звірі». Йому присвячена й книга «Натураліст-аматор» (1968).

У 1939 році (після початку Другої світової війни) Джеральд з родиною повертається назад у Великобританію і влаштовується на роботу в один з лондонських зоомагазинів. Але справжнім початком кар'єри Даррелла-дослідника стала робота в зоопарку Уіпснейд в Бедфордшірі. Сюди Джеральд влаштувався відразу після війни на посаду «хлопчика на побігеньках». Саме тут він отримав першу професійну підготовку і почав збирати «досьє», що містить відомості про рідкісних і зникаючих видів тварин (і це за 20 років до появи Міжнародної Червоної Книги).

В 1947 році Джеральд Даррелл організує дві експедиції — в Камерун і Гайану. Прибутку ці експедиції не приносять, і на початку 50-х років Джеральд виявляється без роботи. Жоден зоопарк Австралії, США та Канади не зміг запропонувати йому посаду. У цей час Лоуренс Даррелл, старший брат Джеральд, радить йому взятися за перо, тим більше, що «англійці обожнюють книги про тварин».

Перше оповідання Джеральда — «Полювання на волохату жабу» — мало несподіваний успіх, автора навіть запросили виступити по радіо. Його перша книга — «Перевантажений ковчег» (англ. The Overloaded Ark, 1952) була присвячена подорожі в Камерун і викликала схвальні відгуки як читачів, так і критиків. Автор був помічений великими видавцями, а гонорар за «Перевантажений ковчег» і другу книгу Джеральд Даррела — «Три квитки до Пригоди» (англ. Three Tickets To Adventure, 1953) дозволив йому організувати в 1954 році експедицію в Південну Америку. Однак в Парагваї в цей час стався військовий переворот, і майже всю живу колекцію довелося кинути. Свої враження про цю поїздку Даррелл описав у наступній книзі — «Під завісою п'яного лісу» (англ. The Drunken Forest, 1955). Тоді ж на запрошення Лоуренса Джеральд Даррелл відпочивав на Корфу. Знайомі місця викликали масу дитячих спогадів — так з'явилася знаменита «грецька» трилогія: «Моя сім'я та інші звірі» (англ. My Family and Other Animals, 1955), «Птахи, звірі і родичі» (1969) та «Сад богів» (англ. The Gardens of The Gods, 1978). Перша книга трилогії користувалася шаленим успіхом. Тільки у Великобританії «Моя сім'я та інші звірі» перевидавалась 30 разів, у США — 20 разів.

Всього Джеральд Даррелл написав понад 30 книг (майже всі вони перекладалися на десятки мов) і зняв 35 фільмів. Дебютний чотирьохсерійний телефільм «У Бафут за яловичиною», що вийшов в 1958 році, був дуже популярний у Великобританії. Через тридцять років Дарреллу вдалося провести зйомки в Радянському Союзі, при активній участі і допомозі радянської сторони. Результатом став тринадцятисерійний фільм «Даррелл в Росії» (також демонструвався по першому каналу радянського телебачення в 1988 році) і книга «Даррелл в Росії» (англ. «Durrell in Russia»). У СРСР Даррелл друкувався неодноразово і великими накладами.

У 1959 році Даррелл створив на острові Джерсі зоопарк, а в 1963 році на базі зоопарку був організований Джерсійский трест збереження диких тварин. Основна ідея Даррелла полягала в розведенні рідкісних тварин в умовах зоопарку і подальшому розселенні їх в місця природного існування. В наш час ця ідея стала загальноприйнятою наукової концепцією. Якщо б не Джерсійскій трест, багато видів тварин збереглися б тільки у вигляді опудал в музеях. Завдяки Фонду, від повного зникнення були врятовані рожевий голуб, маврикійський боривітер, мавпи -левовий тамарин золотий та мармозетка, австралійська жаба корроборі, промениста черепаха з Мадагаскару і багато інших видів.

Джеральд Даррелл помер 30 січня 1995 р. після невдалої операції на печінці на 71 році життя.

    1945 — Юхим Гусар, український письменник, журналіст, лауреат літературно-мистецьких премій імені Івана Бажанського, Григорія Шабашкевича, Сидора Воробкевича, Олекси Романця.

    1964 — Ніколас Кейдж (Ніколас Коппола), американський кіноактор («Найкращі часи», «Скеля», «Поцілунок вампіра», «Викрасти за 60 секунд», «Наввипередки з Місяцем»), режисер, продюсер.

Категорія: Дати, люди мистецтва | Переглядів: 639 | Додав: Vchutel | Теги: письменник, діяч, фантастика, композитор, художник, живописець, Фентезі, поет, Диригент, Оратор | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі нашого сайту