П`ятниця, 19.04.2024, 14:53
Вітаю Вас Гість | RSS

Літературно-мистецький портал Хмельницької ЗОШ №20

Категорії розділу
Дати, люди мистецтва [113]
Нормативно-правова база [3]
Оголошення [7]
Повідомлення про термінову та важливу інформацію
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 112
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2021 » Лютий » 25 » 25 лютого народилися...
22:25
25 лютого народилися...
1707 
Карло Гольдоні, італійський драматург.
 
  Карло Ґольдоні (Carlo Goldoni) (*25 лютого 1707, Венеція — 6 лютого, 1793, Париж) — італійський драматург.
Біографія
Карло Гольдоні познайомився із сценічними виставами ще дитиною у будинку свого діда — великого любителя театру. Вивчаючи за наказом батька медицину, він більше читав Плавта, Теренція, Арістофана, Менандр, а разом з тим і старанно відвідував театр, водив компанію майже виключно з акторами і актрисами. Поступаючись його проханню, батько дозволив йому змінити факультет. Спершу у Венеції, потім в Павії Гольдоні займається юридичними науками, але набагато старанніше знайомиться з драматичною літературою взагалі та італійською зокрема, причому з великим сумом зауважує в останній відсутність чого-небудь вартого уваги і, незважаючи на свої 16 років, задумує реформу в цій галузі.
За сатиру в драматичній формі «Колос» його вилучили з Павії, після чого він навчався деякий час в Удіне, а потім у Моденському університеті, де і закінчив курс. Вступивши до адвокатського стану (у Венеції) і з успіхом ведучи процеси, Гольдоні складав трагедії (що найменше відповідало властивості його таланту і тому виходило дуже невдало) і лібрето для опер. І ті, й інші стали з'являтися на сцені, але без успіху.
Першою комедією, що відразу зробила йому гучне ім'я, стала комедія «Світська людина» (L'Uomo di Mondo), за якою послідували: «Мот» (Il Prodigo), «Банкрутство» (Il Fallimento), «Брехун» (L'Impostore) та ін. Протягом одного року він написав для венеціанської публіки шістнадцять триактних п'єс.
Париж
У 1761 р. Гольдоні назавжди залишив свою батьківщину, щоб оселитися в Парижі, куди його викликала дирекція тамтешнього італійського театру. За два роки він написав там 24 п'єси, з яких втрималися у репертуарі 8, і яким сам автор надавав так мало значення, що майже не бував на їх прем'єрах, проте тим охочіше він відвідував французький театр, де все більше й більше зростало його захоплення Мольєром.
Праця на посаді вчителя італійської мови, раптова втрата одного ока, запрошення з Лондона писати п'єси для тамтешнього італійського театру, величезний успіх написаної ним французькою комедії «Благочинний буркутун» (Le Bourru bienfaisant), за якою послідувала ще одна французька, менш вподобана паризькою публікою, продовження літературної діяльності рідною мовою, — ось головні біографічні факти за останні роки життя Гольдоні, який помер у Парижі у 1793 р.
Творчість
Літературна спадщина Гольдоні — понад 200 п'єс, серед яких все більше комедій. З них одні (напр. «Памела») відносяться до жанру «слізних комедій», інші — веселі буфонади з народного життя і так звані «Комедії характеру» (напр. «Шинкарка» ( "Locandiera «);» Комічний театр «, Il teatro comico;» Обложений багач ", Il Ricco insidiato; «Скупий», L'Avaro; вищезгаданий «Благочинний буркутун» та багато ін.).
На цьому жанрі другої категорії якраз і ґрунтується величезне значення Гольдоні в італійській літературі, а також і та слава, якою він користувався і користується в Італії, що дала йому характеристичний титул свого «protocomi з» (як Греція назвала Арістофана «коміком»). І на його другій батьківщині, Франції, такий суворий суддя, як Вольтер, називав його (в листі до нього) «сином і живописцем натури», людиною, що «очистила італійську сцену, що винаходить з фантазією і який вміє писати зі здоровим глуздом», вихваляв «чистоту, природність» його стилю.
Італійське суспільство і народ знайшли в ньому дивного живописця. Якщо, за характеристикою італійського критика, «театр Гольдоні схожий на велику, людну ярмарку, де зустрічаєш людей будь-якого характеру і всякого стану», то перше місце на цьому ярмарку займає нижчий клас. Ні в чому хист Гольдоні, його vis comica, не виявилися так яскраво і широко, як у його так званих «Венеціанських» народних комедіях, тут порівняння з ним може витримати хіба тільки Плавт, з яким у Гольдоні взагалі чимало подібностей і точок зіткнення.
У літературному відношенні п'єси Гольдоні набувають особливого значення змалюваннями характерів, чому він надавав дуже високе значення, йдучи слідами Мольєра (Гольдоні так і називають- «італійським Мольєром»). У створенні «комедії характеру» і полягає реформа Гольдоні в галузі італійської драматургії. Залишені у спадок римською комедією італійській комедії так звані «чотири маски», які внаслідок своєї вікової нерухомості придбали плачевну шаблонність і втратили всяку життєвість, — ці «маски» Гольдоні замінив реальними особами, вихопленими просто із життя. Грубу, в основному імпровізовану арлекінаду він замінив тонким і серйозним «жанром», в якому головне — зображення дійових осіб, їх смішних сторін, слабкостей та недоліків.
Строгий пурист-естетик знайде в комедії Гольдоні недоліки на зразок зайвої безцеремонності в зображенні і особливо в мові. Його сучасник і ворог, відомий драматург Карло Гоцці, прямо звинувачував його у тому, що «він представляв на сцені тільки ту правду, яку знаходив у себе перед очима, і копіював її дотично і грубо, замість того щоб слідувати натурі з належними письменникові делікатністю та витонченістю». Але такі звинувачення втрачають будь-який сенс, коли застосовуються до письменника чисто народного; до того ж ці недоліки — якщо вони дійсно недоліки — у Гольдоні досить незначні і рясно компенсуються достоїнствами.
Мемуари
Головним матеріалом для біографії Гольдоні та історії його літературної діяльності служать його «Мемуари», надруковані ним спершу французькою у 1787 р. під заголовком "Mémoires de M. Goldoni, pour servir à l'histoire de sa vie et à celle de son théâtre ", a потім роком пізніше ним же перекладені італійською.
 
1841 
П'єр-Огюст Ренуар, французький художник.
 
1850 
Володимир Барвінський, український письменник, публіцист, видавець, громадсько-культурний діяч, юрист.
 
1871 
(13 лютого ст. ст.) — Лариса Косач-Квітка (Леся Українка), українська поетеса.
 
1887 
Лесь Курбас, український актор, режисер, реформатор українського театру.
 
1905 
Вірський Павло Павлович, український хореограф, балетмейстер, організатор Національного ансамблю танцю України.
 
1917 
Ентоні Берджес, англійський письменник.
 
1919 
Пьєтро Гаріндзі, італійський письменник, автор тексту пісні Arrividerci Roma.
 
1943 
Джордж Гаррісон, англійський рок-музикант, співак, композитор.
 
1950 
Ніл Джордан, американський кінорежисер і сценарист («Жорстока гра» — два Оскара 1993 р.).
 
1982 
Ольга Фреймут, українська телеведуча, журналістка та модель.
Категорія: Дати, люди мистецтва | Переглядів: 834 | Додав: Vchutel | Теги: письменник, сценарист, телеведуча, хореограф, кінорежисер, співак, композитор, Модель, рок-музикант, журналістка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Друзі нашого сайту