П`ятниця, 19.04.2024, 18:15
Вітаю Вас Гість | RSS

Літературно-мистецький портал Хмельницької ЗОШ №20

Категорії розділу
Дати, люди мистецтва [113]
Нормативно-правова база [3]
Оголошення [7]
Повідомлення про термінову та важливу інформацію
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 112
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2021 » Лютий » 21 » 21 лютого - Свята
00:52
21 лютого - Свята

Міжнародний день рідної мови 

Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day), проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999, відзначається щороку з лютого 2000 року з метою сприяння мовній і культурній різноманітності і багатомовності. У свою чергу, Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції оголосив 2008 рік Міжнародним роком мов (International Year of Languages). 

2010 проголошений Міжнародним роком в ім'я зближення культур (International Year for the Rapprochement of Cultures). 

Мови є найсильнішим інструментом 

збереження і розвитку нашої спадщини

Мови є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального і духовного спадку. За оцінками ЮНЕСКО, половина з приблизно 6 тисяч мов світу можуть найближчим часом втратити останніх носіїв. Всі кроки по сприянню поширення рідних мов служать не тільки сприянню мовному різноманіттю і багатомовної освіти, розвитку більш повного знайомства з мовними і культурними традиціями по всьому світу, але і кріплять солідарність, засновану на взаєморозумінні, терпимості і діалозі. 21 лютого 2003 з нагоди Міжнародного дня рідної мови Генеральний директор ЮНЕСКО К.Мацуура зазначив: «Чому стільки уваги приділяється рідної мови? Тому що мови складають неповторне вираження людської творчості в усьому його розмаїтті. Як інструмент комунікації, сприйняття і роздуми, мова також описує те, як ми бачимо світ, і відображає зв'язок між минулим, сьогоденням і майбутнім. Мови несуть сліди випадкових зустрічей, різні джерела, з яких вони наситились, кожен у відповідності зі своєю окремою історією. Рідні мови унікальні в тому відношенні, який відбиток вони накладають на кожну людину з моменту народження, наділяючи його особливим баченням речей, які ніколи насправді не зникнуть, незважаючи на те, що згодом людина опановує багатьма мовами. Вивчення іноземної мови - це спосіб познайомитися з іншим баченням світу, з іншими підходами ».

 

Всесвітній день екскурсовода 

Сьогодні багато міст світу - особливо ті з них, які є центрами туризму, - відзначають Всесвітній день екскурсовода. Коли з'явилася ця професія, точно сказати не можна, але очевидно, що вона пов'язана з розвитком міждержавних відносин. З тих пір, як люди почали активно подорожувати, відвідувати різні міста і країни, їм стало складно обійтися без допомоги професійних гідів. Ще в середині минулого століття екскурсоводом міг відчути себе будь-яка освічена людина, знайомий з історією того чи іншого міста. 

 Сьогодні в ролі гідів виступають 

  освічені люди, нерідко навіть 

    мають наукову ступінь 

(Фото: DieAugenweide, Shutterstock)

У цій якості нерідко працювали філологи, вчителі історії, а також студенти відповідних факультетів. Однак у 70-х роках 20 століття вимоги до професіоналізму гідів підвищилися, і екскурсоводами стали називати тільки людей, що пройшли спеціальну підготовку. В даний час екскурсоводів готують кілька вузів у країні, що мають спеціалізацію «Туризм». У ролі гідів виступають освічені люди, нерідко навіть мають науковий ступінь. Ще два неодмінних умови - знання основ психології і правильна мова. У День екскурсовода багато міст світу проводять різноманітні заходи, присвячені святу. Так, Словацьке товариство екскурсоводів до цієї дати планує пішохідні прогулянки по незвичайним маршрутами. Латвійська асоціація пропонує всім бажаючим безкоштовні екскурсії по Ризі. А в Об'єднаних Арабських Еміратах до Дня екскурсовода приурочили відкриття оглядової екскурсії по одній з найкрасивіших мечетей світу. Російські працівники туристичної галузі Всесвітній день екскурсовода теж відзначають. На честь свята, як правило, проводяться форуми та семінари, на яких фахівці обговорюють проблеми і перспективи своєї галузі, діляться досвідом та ідеями.

 

Категорія: Дати, люди мистецтва | Переглядів: 730 | Додав: Vchutel | Теги: свято, Всесвітній день, Туризм, розвиток, Міжнародний день, спадщина, екскурсовод, професія, рідна мова, інструмент | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Друзі нашого сайту