Четвер, 28.03.2024, 20:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Літературно-мистецький портал Хмельницької ЗОШ №20

Категорії розділу
Дати, люди мистецтва [113]
Нормативно-правова база [3]
Оголошення [7]
Повідомлення про термінову та важливу інформацію
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 112
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2021 » Лютий » 22 » 22 лютого - події в світі мистецтва та літератури
19:01
22 лютого - події в світі мистецтва та літератури
1635  
З ініціативи кардинала Ришельє утворена Французька академія
 
  Французька академія (фр. Académie française, заснована в 1635 році при правлінні Людовика XIII кардиналом Рішельє) — одна із найстаріших інституцій Франції. Складається з сорока членів, вибраних своїми колегами. Членів академії називають «безсмертними».
Мета
Академія ставить перед собою дві мети:
Піклуватися про стан французької мови
Ця перша мета була записана в статуті академії при заснуванні. Щоб досягти її академія в минулому працювала над тим, щоб стандартизувати мову й зробити її рідною мовою для всіх французів. В статті XXIV статуту академії записано, що «первинним завданням академії є невтомна турбота про те, щоб надати нашій мові певних правил, зробити її чистою, красномовною й здатною для праці в області мистецтв і науки».
Нині академія піклується про підтримку якості, відслідковуючи необхідну еволюцію. Вона визначає правила хорошого вжитку, розробляючи Словник французької академії, який впроваджує мовні стандарти, друкуючи рекомендації й беручи участь у роботі різноманітних комісій з термінології.
Меценатство
Інше завдання академії, не записане при її заснуванні, є розподіл пожертвувань. Академія щороку вручає приблизно шістдесят літературних премій, серед яких Велика літературна премія Французької академії.
Велика премія франкомовного співтовариства, яку вручають щороку, починаючи з 1986, свідчить про увагу академії до розповсюдження французької мови у світі.
Академія також надає матеріальну допомогу літературним товариствам і вченим, бере участь у доброчинності, допомагає багатодітним родинам, вдовам, обездоленим, а ще надає певну кількість стипендій.
Історія
Французька академія заснована в 1635 році герцогом Рішельє. Розроблений кардиналом статут підписав король Людовик XIII. В 1637 році він був затверджений парламентом, надавши товариству, що збиралося раніше неформально, офіційного статусу.
Початковою місією була стандартизація французької мови, вироблення правил, очищення з метою зробити мову зрозумілою для всіх. Для досягнення цієї мети потрібно було почати зі словника. Перше видання Словника академії побачило світ у 1694 році. Потім у 1718, 1740, 1762, 1798, 1835, 1878, 1932—1935, 1992. Дев'яте видання готується до друку.
Спочатку академія збиралася у одного із членів, потім, починаючи з 1639, у радника Сеґ'єра, з 1672 — в Луврі, й нарешті в Колеж-де-Катр-Насьон, який в 1805 році став палацом інстуту Франції і залишається ним досі.
Протягом трьох з половиною століть свого існування, академія зуміла втримати свої інституції, які продовжували регулярно працювати за винятком періодів революції, директорії й консулату.
Кардинал Рішельє оголосив себе покровителем академії. Після його смерті цю роль взяв на себе радник Сеґ'єр, далі Людовик XV, королі, які були його спадкоємцями, імператор і керівники французького уряду.
Історія перших років академії відома з детальної розповіді двох із перших членів (Поля Пелісона й абата д'Олів'є) у книзі «Історія Французької академії», перший том якої був опублікований в 1653, а другий — в 1729 році.
40 крісел
Питання про походження крісла в Французькій академії висвітлює також академік Шарль Піно Дюкло. Він розповідає, що спочатку в академії було лише одне крісло, яке належало директору. Всі решту академіки, яку б посаду вони не займали, мали тільки стільці. Кардинал д'Естре, ставши дуже немічним, висловив прохання, щоб йому принесли щось зручніше, ніж стілець. Це передали королю Людовику XV, який, розуміючи наслідки такого рішення, наказав принести в академію сорок крісел і затвердив раз і назавжди рівність серед академіків.
Сорок перше крісло
Чимало знаменитих письменників ніколи не переступали порогу академії. Деякі з них ніколи не були кандидатами, кандидатури деяких не затвердили, а дехто помер надто рано. Письменник Арсен Усе в 1855 році ввів у обіг вираз «сорок перше крісло», умовно присуджуючи його тим, хто заслуговував бути членом академії, але ніколи ним не був. Серед цих знаменитостей Декарт, Мольєр, Паскаль, Реняр, Ларошфуко, Лесаж, Пірон, Дідро, Бомарше, Андре Шеньє, Бальзак, Дюма-батько, Золя та інші.
Безсмертні
За час існування академії її членами були понад 700 видатних поетів, письменників, представників театрального мистецтва, філософів, істориків, медиків, науковців, етнологів, мистецьких критиків, військових, державних діячів, представників церкви, що мали заслуги перед французькою мовою.
Звання «безсмертних» походить від девізу академії «Заради безсмертя», вирізьбленого на печатці академії, подарованій їй засновником — кардиналом Рішельє. Академіки вважаються знавцями французької мови, що своїм прикладом затверджують норми вжитку слів та понять, які ці слова виражають.
Вибір людини в члени Французької академії вважається найвищою честю, чимось на зразок посвячення. В той же час існує щось на зразок контр-культури, яку представляють ті, чиї кандидатури академія ніколи не розглядала, або відкинула. Ці автори ніколи не пропускають нагоди покритикувати академію та її марнославних членів, що щиро сподіваються себе за виразом Жана Кокто «увічнити на віки».
Едмон Ростан, який сам був академіком, підсміюється в «Сірано де Бержераку» над академіками, перераховуючи імена колишніх членів академії, давно забутих наступними поколіннями: Поршер, Коломбі, Бурзе, Бурдон, Арбо…/усе це імена, серед яких не помре жоден, яка краса!/
Перша жінка була обраною в академію в 1980 році. Нею стала письменниця Марґеріт Юрсенар. Відтоді до лав академії зарахували ще чотири жінки.
 
1878  
У Москві відбулася прем'єра Четвертої симфонії Петра Чайковського
 
  Петро́ Іллі́ч Чайко́вський (рос. Пётр Ильич Чайковский, 25 квітня (7 травня) 1840 — 25 жовтня (6 листопада) 1893)  — російський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч.
Симфо́нія № 4 фа мінор, тв. 36 — симфонія Петра Ілліча Чайковського, написана в 1877 р.
Написана для великого симфонічного оркестру подвійного складу включно з флейтою піколо
Симфонія у 4-х частинах:
Andante sostenuto — Moderato con anima
Andantino in modo di canzona
Scherzo. Pizzicato ostinato. Allegro
Finale. Allegro con fuoco
По силі драматургії цю симфонію ставлять поруч з видатнішими симфоніями Бетховена. Драматургія цієї симфонії визначена «темою року» фанфарного характеру, що звучить у мідних духових (на звуці ля-бемоль). Ця тема відкриває симфонію і неодноразово з'являтиметься в першій і четвертій частині. Завершується симфонія оптимістичним ля-бемоль мажорним рефреном 4. частини.
 
1956  
Елвіс Преслі вперше потрапив у музичний хіт-парад з піснею «Heartbreak Hotel»
 
   Е́лвіс Аро́н Пре́слі (англ. Elvis Aron Presley або Elvis; * 8 січня 1935, Тупело, Міссісіпі — †16 серпня 1977, Мемфіс, Теннессі) — славнозвісний американський співак і актор. Один із найуспішніших музикантів XX століття. Установив чимало досі не перевершених рекордів у царині звукозапису. Став настільки популярним, що більшість людей зазвичай називає його просто «Елвіс» або «Король рок-н-ролу», а в США — просто «Король» (англ. The King).
У долі Елвіса Преслі став поворотним 1956 рік, принісши йому не тільки всеамериканську, але й світову славу. Першим синглом Преслі на RCA стала чуттєва блюзова композиція «Heartbreak Hotel». Пісня з колишніми записами на «Сан-Рекордс» нічого спільного не мала — і це насторожило RCA; проте їх побоювання виявилися марними: сингл зайняв перше місце та розійшовся тиражем більше мільйона примірників. Услід вийшли на ринок сингли «Blue Suede Shoes» і «I Want You, I Need You, I Love You» , а також перший довгограючий альбом «Elvis Presley», який уперше в історії звукозапису перевалив мільйонну відмітку. Слідували тоді й перші телевиступи, викликаючі шок в Америці й миттєву любов тисяч американських підлітків: музика, одяг, рухи, манери і молодість Елвіса — все це було несхоже на звичайних виконавців кантрі, не згадуючи вже про традиційних естрадних співаків, наприклад [Френк Сінатра]. Одночасно піднялася ще хвиля обурення зі сторони старшого покоління, яке бачило в Преслі лише вульгарність і бездарність. Особливо негативну реакцію викликало телешоу Мільтона Берля, де в червні 1956 р. Елвіс вперше виконав «Hound Dog», що створило Елвісу Преслі імідж «бунтаря», дарма що співак ніколи таким себе не відчував, а по-простому був природним своїми жестами й манерами. Прикладом такого ставлення до співака може бути телеведучий Ед Саліван, який спочатку заявив, що для Преслі немає місця в його шоу, — а потім не тільки запросив співака на декілька передач, але й заявив у прямому ефірі, що Елвіс Преслі є «собі дійсно порядний молодий чоловік».
Літом 1956 року виходять сингл «Hound Dog / Don't Be Cruel», а восени другий альбом «Elvis» — і той і інший зайняли 1-і місця; до того часу Преслі досяг міжнародної популярності завдяки випуску платівок за кордоном (особливий — і достатньо стабільний — успіх у Преслі був і залишається в Великобританії і Німеччині). У жовтні американський журнал «Вар'єте» нарік Преслі «королем рок-н-ролу». Тоді ж полковник Том Паркер став єдиним імпресаріо Елвіса Преслі.
 
1992 
Вийшов дебютний альбом британського гурту Radiohead «Pablo Honey»
 
 Radiohead — англійський рок-гурт із Оксфордшира, заснований у 1985 р., відтоді його склад не змінювався. Стиль Radiohead традиційно визначають як альтернативний рок, хоча він на різних етапах звучання варіювався від бритпопу до арт-року. Гурт працював і в сфері електронної музики, зокрема деякі треки Kid A написані у IDM, мінімал-техно, ф'южн, ембієнт. В альбомі на Amnesiac зустрічаються також композиції з елементами блюзу і новоорлеанського джазу.
Перший альбом Radiohead, виданий 1993 року, мав великий успіх і справив значний вплив на подальший розвиток брит-попу. Пісні, що поєднували розмах Pink Floyd із завзяттям Pixies і мелодійністю U2, показали клас і амбіції британської п'ятірки. Наступні два альбоми Kid A і Amnesiac, продовжуючи напрямок, що був представлений в OK Computer, відрізнялись рішучістю експериментального звучання. Продовженням експериментальних ідей став й альбом Hail to the Thief, що вийшов 2003 року.
Radiohead вважають одним з найвизначніших рок-гуртів 1990-х, на кінець 2008 року було продано 28 мільйонів копій альбомів Radiohead. Журнал Rolling Stone в 2005 г. помістив Radiohead на 73 місце в списку найвидатніших музикантів в історії. Всі альбоми, починаючи з The Bends до In Rainbows було номіновано на премію Греммі як «Найкращий альтернативний альбом» (тричі Radiohead перемогли в цій номінації), всі альбоми здобули статус золотих або платинових в США і Великобританії і потрапили до списку «Тисячі одного альбому, що ти просто зобов'язаний послухати!» 
Pablo Honey — це дебютний альбом гурту Radiohead, виданий 1993-го року.
Трек-лист
Всі пісні написані групою. Слова написав Том Йорк.
"You" - 3:29
"Creep" - 3:56
"How Do You?" - 2:12
"Stop Whispering" - 5:26
"Thinking About You" - 2:41
"Anyone Can Play Guitar" - 3:38
"Ripcord" - 3:10
"Vegetable" - 3:13
"Prove Yourself" - 2:25
"I Can't" - 4:13
"Lurgee" - 3:08
"Blow Out" - 4:40
 
1997 
Пісня «Don't Speak» гурту No Doubt очолила чарт і вивела 
маловідомий до того моменту гурт в суперзірки.
 
  No Doubt (в перекладі з англ. «Без Сумніву») — американський рок-гурт, заснований в 1986 році у місті Анахайм, Каліфорнія . Найбільшу популярність здобув після виходу альбому Tragic Kingdom.
Історія
Гурт був заснований у 1986 році Еріком Стефані (англ. Eric Stefani) і Джоном Спенсом (англ. John Spence), і спочатку називався Apple Core. Ерік виступив клавішником, а Джон — вокалістом. Також, в якості вокалістки другого плану Стефані запросив свою сестру Гвен Стефані (англ. Gwen Stefani). Декілька місяців колектив шукав музикантів, а потім репетируав. Незабаром молода рок-команда почала грати на вечірках, виконуючи різні хіти і деякі власні пісні.
Першим музикантом, який приєднався до групи став басист Тоні Кенел (англ. Tony Kanal). Це сталося в березні 1986 року після одного з концертів. Раніше Тоні грав джаз і був добре освічений в музичному плані. Маючи ще й адміністраторські здібностями, він взяв на себе обов'язки менеджера.
Несподіванкою для всіх стало самогубство вокаліста групи 21 грудня 1987 року. Джон Спенс застрелився в міському парку. «No Doubt» («безсумнівно», «немає сумнівів») - був його улюбленим виразом. Ця подія стала потрясінням для всіх учасників групи. Тоді всю відповідальність за вокал взяла на себе Гвен. Навесні 1989 року в групу вступив гітарист Том Дюмонт (Tom Dumont), додавши тяжкості звучанню, а місце за барабанами влітку 1989 року займає Едріан Янг (англ. Adrian Young), збрехавши групі, що має великий стаж (насправді він грав лише один рік) . Контракт на запис дебютного альбому група підписала в серпні 1991 року з компанією Interscope Records. У той же час всі учасники No Doubt продовжують навчатися в коледжах і працювати: Гвен і Тоні - продавцями, Едріан - офіціантом в закусочній, Том спеціалізувався в роботі з музичним обладнанням. Новий альбом, названий просто «No Doubt», з'явився на прилавках магазинів у березні 1992-го. Продаж йшов мляво, а місцева радіостанція «KROQ» відмовилася від ротації пісень у своєму ефірі. Колектив починає двотижневе турне по Заходу США в підтримку свого альбому. Вся дорожня команда (п'ять членів групи, духова секція з 3-х осіб, технік, дорожній менеджер / звукооператор) і апаратура поміщаються в двох невеликих фургонах.
Влітку 1992 року знімається перший кліп гурту на пісню «Trapped In A Box». Незабаром через незадовільні продажі Interscope відмовляється продовжувати співпрацю з No Doubt, але, попри це, музиканти вирішують випустити наступний альбом самостійно. Запис відбувався у трьох різних місцях, в тому числі в гаражі будинку Стефані на Бікон Стріт (Beacon Street). На честь цієї вулиці альбом і отримав свою назву - «The Beacon Street Collection». Диск вийшов в середині 1995 р., але через відсутність контракту і належної підтримки не з'явився у великих магазинах і чартах, а поширювався на концертах і через місцеві магазини в містечках, де проходили гастролі. Interscope, помінявши своє рішення, запропонували групі записати кілька демозаписів, а згодом і альбом. No Doubt починає працювати над новими піснями, але, незадовго до завершення роботи, гурт залишає Ерік Стефані, продовживши свою творчу діяльність в якості художника-мультиплікатора в серіалі «The Simpsons».
Третій альбом під назвою «Tragic Kingdom» вийшов у жовтні 1995 року. Запис відбувався частинами в 11 різних студіях і об'єднував такі стилі, як ска, нью вейв, панк та поп. Спочатку цей диск також не викликав великого інтересу, але через кілька місяців, в січні 1996 р., альбом дебютує в Billboard Top 200 під # 175, а пісня «Just A Girl » займає 10 позицію. Завдяки цьому No Doubt запросили в популярне вечірнє телешоу, де вони виконали пісню «наживо» в прямому ефірі. Ще одна композиція - «Spiderwebs» в червні 1996 р. займає # 5 в тому ж Billboard, після чого починається перше велике турне по Європі, а потім і по Австралії, Новій Зеландії, Індонезії та Японії. Після семи років роботи No Doubt нарешті стають всесвітньо відомими і виходять на велику сцену вже як хедлайнери. У липні 1996 р. альбом «Tragic Kingdom» став « платиновим», а в серпні - двічі «платиновим».
У листопаді 1996 р. балада «Don't Speak» сягає 2-ї і 1-ї позиції в різних категоріях Billboard. На цьому ж тижні продається близько 230 000 копій альбому, а на наступному, Різдвяному, понад 500 000. Обсяг загального продажу складає до кінця 1996 р. 6 млн екземплярів. Альбом залишиться # 1 ще 9 тижнів і 36 тижнів в десятці найкращих. На хвилі цього успіху No Doubt відправляються в наступне велике турне найбільшими містами, виступаючи в найбільших концертних залах.
У січні 1997 р. No Doubt номіновані на American Music Awards в категорії «Favourite New Artist pop / rock». Незважаючи на те, що премію вони не отримали, для молодих музикантів це було великим досягненням. Через місяць була номінація на Grammy Awards в категоріях «Best Rock Album» і «Best New Album», але знову ні одна нагорода їм не дістається. 4 вересня 1997 відеокліп на пісню «Don't Speak» перемагає в номінації «Best Group Video» на врученні премій MTV Video Music Awards. Також збільшуються обсяги продажів першого альбому «No Doubt», і 21 жовтня 1997 року Interscope Records знову випускає «The Beacon Street Collection» зразка 1995 року. У листопаді випускається перше концертне відео «Live In The Tragic Kingdom» - півторагодинний виступ в залі «The Arrowhead», Анахайм.
На початку 1998 року після практично безперервної серії концертів група приступає до роботи над наступним студійним альбомом. Це зайняло тривалий час, протягом якого музиканти беруть участь у церемоніях нагороджень, записують пісню «New» для саундтрека до фільму «Go», а Гвен підспівує різним виконавцям і робить кавер- версії.
Заради турне по заходу США No Doubt перериває студійну роботу у вересні 1999 року, a кілька нових треків колектив записав у студії пізніше.
1 січня 2000 року, відразу ж після бою курантів, музиканти виконують свою нову пісню «Ex-Girlfriend» і кавер групи REM «It's the End of the World as We Know It» в прямому ефірі MTV.
Тим часом починається перший в житті групи спланований промоушен нового альбому. В ротацію на радіо надходить пісня «Ex-Girlfriend», а трохи пізніше на MTV заявляється кліп на цю композицію, прем'єра якого проходить 7 лютого. Слідом за цим група з'являється в декількох телешоу на MTV, NBC та VH1.
11 квітня 2000 р. під назвою «Return Of Saturn» виходить новий альбом музикантів, через тиждень на MTV з'являється наступний ролик на пісню «Simple Kind Of Life».
No Doubt відправляються в двомісячне турне по Штатах в підтримку альбому, який у червні стає «платиновим». Після американського туру в серпні знімається відео на пісню «Bathwater», а в Вересні група їде в Європу, Японію і Австралію.
Далі No Doubt висуваються на VH1 / Vogue Fashion Awards:
Відео «Ex-Girlfriend», як Most Stylish Video (найстильніше відео);
Відео «Simple Kind Of Life», як Most Visionary Video (найвидовищніше відео);
Most Stylish Band (найстильніша група).
Група перемагає в першій номінації. В цей же час (жовтень 2000 р.) з'являється інформація про те, що в кінці року No Doubt можуть приступити до роботи над наступним альбомом, хоча незабаром після виходу «Return Of Saturn» група заявила, що не планує випускати ще один альбом. Це було сприйнято мало не як заяву про швидкий розпад колективу.
В Листопаді No Doubt висуваються на My VH1 Music Awards в двох категоріях: «Best Live Act» і «Givin 'It Back". Нічого не отримують, але грають «наживо».
Альбом «Return Of Saturn» номінований на Grammy Awards в категорії «Best Rock Album» разом з «Crush» - Bon Jovi, «There Is Nothing Left To Lose» - Foo Fighters, «Mad Season» - Matchbox Twenty і «The Battle Of Los Angeles» - Rage Against The Machine .
Група висувається на California Music Awards у номінаціях «Outstanding Rock / Pop Album» (Видатний поп / рок альбом), «Outstanding Punk Rock / Ska Album» (Видатний панк рок / ска альбом) і «Outstanding Group» (Видатна група).
Незадовго до початку 2001 року гітарист Tom Dumont підтвердив, що група збирається записати новий альбом: "Я б описав напрямок, в якому ми рухаємося, як суміш танцювального реггі, європейського синтезованого попа, і" пафосного "року а'ля" Final Countdown "групи Europe. "- сказав він.
Серед продюсерів альбому "Rock Steady" значилося чимало відомих імен: Prince, Неллі Хупер (Nellee Hooper), Вільям Орбіт (William Orbit), Sly & Robbie, Steely & Clive, Рік Очазек (Ric Ocasek). Альбом, виданий наприкінці 2001 року, став відродженням ска, але використав і елементи реггі. Хіт-сингл "Hey Baby", який очолив першу десятку Billboard Hot 100, підготував добрий грунт для диска. "Rock Steady" дебютував в чарті Billboard на 9 позиції, а його тираж тільки в США перевищив два мільйони примірників.
2002-й стає роком великого концертного марафону. Група багато їздить, на розігріві виступають Garbage, Faint і Distillers, а самі No Doubt відкривають концерти американської частини світового туру Rolling Stones. Читачі журналу "Rolling Stone" називають No Doubt найкращою групою року.
Незважаючи на деяке затишшя в гастрольно-студійної активності No Doubt, у групи, а особливо у вокалістки, багато новин. У лютому 2003 року каліфорнійці стали володарями ще однієї премії Grammy - за найкращий вокальний поп-виступ дуету або групи (сингл "Hey Baby"). Навесні два нові кліпи, "Underneath It All" і "Hella Good", отримали відразу вісім номінацій MVPA Awards, з яких рівно половина звернулася в блискучі статуетки: крім усього іншого, No Doubt отримали премію в категоріях «найкраща арт-режисура» і «Найкращі зачіски». Гвен тим часом дебютувала на великому екрані, зігравши роль зірки Голлівуду 30-х Джин Харлоу у фільмі "Aviator", присвяченому долі фінансового магната і кінопродюсера Говарда Хьюза (Howard Hughes). Режисером фільму був Мартін Скорсезе.
Поки музиканти No Doubt відпочивали після виходу "Rock Steady", Гвен Стефані звернулася до Тоні Кенела за допомогою в продюсуванні її сольного проекту. З 2000-го по 2004-й Гвен одночасно займалася творчою діяльністю в колективі і поза ним. З 2004-го по 2009-й рік всі учасники No Doubt займалися своїми власними творчими проектами. Гвен Стефані як сольний виконавець записала два альбоми, отримала Греммі. Але після випуску другого сольного альбому The Sweet Escape співачка захотіла повернутися в No Doubt. Як запевняє Гвен, вона скучила за колективною творчістю і має намір реанімувати кар'єру No Doubt, навіть якщо заради цього їй доведеться пожертвувати своїми індивідуальними проектами. "Не думаю, що випущу хоча б ще один сольний альбом, - заявила співачка в інтерв'ю MTV в листопаді 2006-го. - Не хочу нічого загадувати, але мені виразно хотілося б повернутися до No Doubt і знову записатися з хлопцями, замість того щоб випускати ще один диск з танцювальною музикою ".
У 2009 році No Doubt провели перше турне за п'ять років, а також записали кавер-версію пісні Adam and the Ants «Stand and Deliver» для популярного американського телесеріалу «Пліткарка».
До запису нового, шостого студійного альбому No Doubt приступили у травні 2010-го року. Дата релізу багато разів відкладалася і затягнулася аж до 25 вересня 2012 року.
 
Категорія: Дати, люди мистецтва | Переглядів: 607 | Додав: Vchutel | Теги: Петро Чайковський, Ришельє, ПІСНЯ, гурт, Четверта симфонія, хіт-парад, музичний, прем'єра, Елвіс Преслі, Французька академія | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Друзі нашого сайту